Najlepší recept na správne triedenie odpadu z vianočného pečenia

V predvianočnom období sa z kuchýň intenzívne šíri vôňa sladkého pečiva. Aj pri tejto voňavej činnosti však vzniká nejaký odpad. Poradíme vám, ako s ním správne naložiť.

Viete, ako správne triediť obaly zo školských potrieb?

Školský rok sa začne už o pár dní, a zatiaľ čo pre deti to znamená nový kolotoč úloh a povinností, rodičia premýšľajú, aké školské potreby budú v novom ročníku ich ratolesti potrebovať. Nezabudnime na správne triedenie starých pomôcok a obalov z nich – nielen na začiatku, ale počas celého školského roka. 

Viete správne vytriediť obaly z produktov pre domácich miláčikov?

Viete, že dnes majú sviatok všetky mačky? Pri tejto príležitosti upozorňujeme na potrebu správneho triedenia odpadu, ktorý vzniká z produktov pre domácich miláčikov. 

Ako dopadla pohodová inventúra odpadu?

Počas Pohoda Festivalu OZV ENVI - PAK spolu so Správcom zálohového systému zorganizovala inventúru odpadu náhodne vybraného kontajnera na plasty, ktorý sa nachádzal vo festivalovom areáli.

Viete správne vytriediť obaly z nanukov a zmrzliny?

Zmrzlinu v rôznych podobách si počas letných mesiacov doprajeme takmer všetci – či už sú to nanuky, mrazené dezerty alebo klasická zmrzlina podávaná v kornútku. Tieto mrazené pochúťky sa balia do rôznych typov obalov a my vám prezradíme, ako ich správne triediť.

Viete správne vytriediť obaly z nanukov a zmrzliny?

Zmrzlinu v rôznych podobách si počas letných mesiacov doprajeme takmer všetci – či už sú to nanuky, mrazené dezerty alebo klasická zmrzlina podávaná v kornútku. Tieto mrazené pochúťky sa balia do rôznych typov obalov a my vám prezradíme, ako ich správne triediť.

Zmrzlina k nám prišla z Číny

Zmrzlina má dlhú a pestrú históriu, ktorá siaha až do obdobia okolo 200 rokov pred naším letopočtom. Prvé zmienky o zmrzline pochádzajú z Číny, kde sa ryžová zmes s mliekom a snehom podávala ako delikatesa. V starovekom Ríme sa cisári osviežovali ľadom zmiešaným s ovocnými šťavami a medom. Počas stredoveku sa zmrzlina rozšírila do Európy, pričom priekopníkmi v jej výrobe boli Taliani. Vďaka nim sa zmrzlina dostala v 19. storočí aj na naše územie a stala sa obľúbeným letným osviežením.

Najobľúbenejšia je čokoládová

Na Slovensku (podľa posledných údajov z roku 2022) zje každý jeden z nás ročne 2,6 kg zmrzliny. Podľa prieskumu agentúry Go4Insight si počas leta dopraje zmrzlinu až 94 % Slovákov a Sloveniek. Milovníkov zmrzliny, ktorí si ju doprajú niekoľkokrát do týždňa, je dokonca až 40 %. Dominujú klasické príchute: čokoládová, vanilková a citrónová. Najobľúbenejšie sú na Slovensku rôzne druhy nanukov, ale nezaostáva ani klasická „kopčeková“ zmrzlina.

K správnemu triedeniu napomôžu označenia na obaloch

Leto je okrem iného aj sezónou zmrzlinových výrobkov, čím logicky pribúda aj množstvo odpadu z týchto pochutín. Správne triedenie prispieva k udržateľnosti a ochrane životného prostredia, preto je dôležité, aby sme naň dbali všetci a snažili sa aj týmto spôsobom eliminovať množstvo odpadu, ktoré končí v zmesovom kontajneri a je odsúdené na skládku.

Nanuky, zmrzliny či rôzne mrazené dezerty sú balené do rôznych typov obalov: od plastových cez papierové až po také, ktoré sa skladajú z kombinácie viacerých materiálov. Je dôležité naučiť sa tieto obaly správne rozlišovať. „Spotrebiteľom preto odporúčame, aby si pozorne pozreli recyklačné symboly, ak sú na obale uvedené a pri triedení sa nimi riadili. Vo viacerých mestách a obciach sa plasty, nápojové kartóny aj kovové obaly triedia spoločne do žltých nádob. To nám značne zjednodušuje rozhodnutie, do ktorého kontajnera obal vyhodiť,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK a ďalej dopĺňa: „Sú však aj samosprávy, v ktorých sa tieto obaly triedia samostatne, preto je vždy potrebné sa riadiť pravidlami obce, kde sa nachádzame.“

Odpad a obaly zo zmrzliny, nanukov a mrazených dezertov je dôležité správne vytriediť, aby sa následne zabezpečila ich adekvátna recyklácia. „Aj pri týchto obaloch platí základné pravidlo poctivého triedenia. Všetko, čo sa z obalu dá oddeliť, treba oddeliť a vytriediť samostatne. Navyše, obaly od nanukov či zmrzlinových dezertov – rôzne tégliky či plastové nádobky netreba umývať, stačí ich zbaviť zvyškov. Inak by sme zbytočne plytvali vodou, keďže pri samotnej recyklácii dochádza k čisteniu materiálov,“ dodáva Katarína Kretter.

Vedeli ste, že...

... najväčšími konzumentmi zmrzliny sú Američania? Ročne v priemere zjedia až 22 litrov ľadového potešenia. Za nimi nasledujú obyvatelia Nového Zélandu a Austrálie. V Európe sú prekvapujúco rekordmanmi Švédi a Dáni. V týchto severských krajinách je priemerná spotreba 15 litrov na osobu. Naopak, Turkom zmrzlina veľmi nechutí, aj keď okolo nej robia pre turistov najväčšiu show.

... najväčšia zmrzlina bola vyrobená v Kanade v roku 1988 a vážila viac ako 24 ton?

... na zjedenie jedného priemerného kopčeka zmrzliny potrebujeme až 50 líznutí?

... medzi zmrzlinových extrémistov patria Japonci, ktorí vyrábajú skutočne šialené príchute. Ochutnali by ste zmrzlinu s chuťou zeleniny, chobotnice, ustríc, rýb a dokonca surového konského mäsa?

Pozrite si prehľad, kam s obalmi: 

Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov!

Aj počas týchto dní myslime na správne triedenie.

Viete správne vytriediť obaly z nanukov a zmrzliny?

Zmrzlinu v rôznych podobách si počas letných mesiacov doprajeme takmer všetci – či už sú to nanuky, mrazené dezerty alebo klasická zmrzlina podávaná v kornútku. Tieto mrazené pochúťky sa balia do rôznych typov obalov a my vám prezradíme, ako ich správne triediť.

Zmrzlina k nám prišla z Číny

Zmrzlina má dlhú a pestrú históriu, ktorá siaha až do obdobia okolo 200 rokov pred naším letopočtom. Prvé zmienky o zmrzline pochádzajú z Číny, kde sa ryžová zmes s mliekom a snehom podávala ako delikatesa. V starovekom Ríme sa cisári osviežovali ľadom zmiešaným s ovocnými šťavami a medom. Počas stredoveku sa zmrzlina rozšírila do Európy, pričom priekopníkmi v jej výrobe boli Taliani. Vďaka nim sa zmrzlina dostala v 19. storočí aj na naše územie a stala sa obľúbeným letným osviežením.

Najobľúbenejšia je čokoládová

Na Slovensku (podľa posledných údajov z roku 2022) zje každý jeden z nás ročne 2,6 kg zmrzliny. Podľa prieskumu agentúry Go4Insight si počas leta dopraje zmrzlinu až 94 % Slovákov a Sloveniek. Milovníkov zmrzliny, ktorí si ju doprajú niekoľkokrát do týždňa, je dokonca až 40 %. Dominujú klasické príchute: čokoládová, vanilková a citrónová. Najobľúbenejšie sú na Slovensku rôzne druhy nanukov, ale nezaostáva ani klasická „kopčeková“ zmrzlina.

K správnemu triedeniu napomôžu označenia na obaloch

Leto je okrem iného aj sezónou zmrzlinových výrobkov, čím logicky pribúda aj množstvo odpadu z týchto pochutín. Správne triedenie prispieva k udržateľnosti a ochrane životného prostredia, preto je dôležité, aby sme naň dbali všetci a snažili sa aj týmto spôsobom eliminovať množstvo odpadu, ktoré končí v zmesovom kontajneri a je odsúdené na skládku.

Nanuky, zmrzliny či rôzne mrazené dezerty sú balené do rôznych typov obalov: od plastových cez papierové až po také, ktoré sa skladajú z kombinácie viacerých materiálov. Je dôležité naučiť sa tieto obaly správne rozlišovať. „Spotrebiteľom preto odporúčame, aby si pozorne pozreli recyklačné symboly, ak sú na obale uvedené a pri triedení sa nimi riadili. Vo viacerých mestách a obciach sa plasty, nápojové kartóny aj kovové obaly triedia spoločne do žltých nádob. To nám značne zjednodušuje rozhodnutie, do ktorého kontajnera obal vyhodiť,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK a ďalej dopĺňa: „Sú však aj samosprávy, v ktorých sa tieto obaly triedia samostatne, preto je vždy potrebné sa riadiť pravidlami obce, kde sa nachádzame.“

Odpad a obaly zo zmrzliny, nanukov a mrazených dezertov je dôležité správne vytriediť, aby sa následne zabezpečila ich adekvátna recyklácia. „Aj pri týchto obaloch platí základné pravidlo poctivého triedenia. Všetko, čo sa z obalu dá oddeliť, treba oddeliť a vytriediť samostatne. Navyše, obaly od nanukov či zmrzlinových dezertov – rôzne tégliky či plastové nádobky netreba umývať, stačí ich zbaviť zvyškov. Inak by sme zbytočne plytvali vodou, keďže pri samotnej recyklácii dochádza k čisteniu materiálov,“ dodáva Katarína Kretter.

Vedeli ste, že...

... najväčšími konzumentmi zmrzliny sú Američania? Ročne v priemere zjedia až 22 litrov ľadového potešenia. Za nimi nasledujú obyvatelia Nového Zélandu a Austrálie. V Európe sú prekvapujúco rekordmanmi Švédi a Dáni. V týchto severských krajinách je priemerná spotreba 15 litrov na osobu. Naopak, Turkom zmrzlina veľmi nechutí, aj keď okolo nej robia pre turistov najväčšiu show.

... najväčšia zmrzlina bola vyrobená v Kanade v roku 1988 a vážila viac ako 24 ton?

... na zjedenie jedného priemerného kopčeka zmrzliny potrebujeme až 50 líznutí?

... medzi zmrzlinových extrémistov patria Japonci, ktorí vyrábajú skutočne šialené príchute. Ochutnali by ste zmrzlinu s chuťou zeleniny, chobotnice, ustríc, rýb a dokonca surového konského mäsa?

Pozrite si prehľad, kam s obalmi: 

Nezabúdajte, že aj obaly z čistiacich prostriedkov je potrebné vytriediť

Jarné upratovanie robí väčšina domácností. OZV ENVI - PAK pravidelne vzdeláva o tom, ako správne triediť obaly a neobalové výrobky, a tentoraz sa zameral práve na tie z čistenia. 

Viete správne vytriediť odpad z valentínskych darčekov?

Pripravili sme prehľad, ako správne vytriediť jednotlivé druhy odpadu z valentínskych darčekov lásky.  

Dávate si predsavzatia do nového roka? ENVI - PAK ponúka pár ekologických

Viac športovať. Viac cestovať a spoznávať. Viac čítať či naučiť sa niečo nové. Aj vy ste si dali niektoré z týchto predsavzatí? ENVI - PAK pripravil pár tipov, ako ku klasickým predsavzatiam pripojiť aj zopár ekologických. 

Na správne triedenie netreba zabúdať ani počas Vianoc

Vianočné obdobie sa spája s hojnosťou, ktorá však zvykne viesť k plytvaniu. Počas sviatkov si chcú ľudia dopriať a vo veľkom míňajú nielen na darčeky, ale aj na jedlo a nápoje. Netreba zabúdať na to, že všetko, čo si z nákupov donesieme domov, sa skôr či neskôr stane odpadom, ktorý treba správne vytriediť.

Čo kam patrí?

Viete správne vytriediť odpad? Pozrite si našu sériu videí a naučte sa čo kam patrí. Každé z videí vám zaberie najviac minútu.

V priemere skonzumujeme 2,8 kg kávy na osobu. Viete kam s obalmi z nej?

Doprajeme si ju doma aj v práci. Je to druhá najžiadanejšia komodita na svete, hneď po rope. Netreba však zabúdať na to, že aj pri pití kávy vzniká odpad, či už zo samotnej kávy, ale aj z obalov, do ktorých je káva balená.

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Kam s odpadom z hrobových miest?

S jeseňou sa okrem iného spájajú aj sviatky venované našim blízkym zosnulým. Cintoríny sú po zotmení plné stíchnutých ľudí, rozžiarených sviec či pestrofarebných chryzantém. Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých patria v našej zemepisnej šírke k rešpektovaným sviatkom nielen veriacich. Počas týchto sviatočných dní však vzniká aj veľké množstvo odpadu.

Ako správne triediť obaly od rýb a rybích výrobkov?

Slováci a Slovenky zjedia ročne v priemere 5,9 kg rýb na osobu, pritom odporúčaná dávka je 17 kg. A hoci Slovensko nepatrí medzi najväčších konzumentov rýb na svete, malo by nám záležať na tom, do akých obalov sa výrobky z rýb balia, a následne ako sa tieto obaly správne triedia a recyklujú. 

Ako správne triediť obaly od mlieka?


Vedeli ste, že 1. júna okrem detí oslavuje svoj sviatok aj mlieko? Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) so sídlom v Ríme stanovila v roku 2001 práve tento deň ako Svetový deň mlieka. Jeho cieľom je poukázať na význam mlieka, vyzdvihnúť jeho nutričné vlastnosti vo výžive a upozorniť na opodstatnenosť jeho každodennej konzumácie. 
Načítať viac obsahu
Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne. Viac informácií k spracovaniu cookies.